fredag 5 december 2008

vi dukar upp till fest

att duka ett bord är faktiskt inte så lätt som man skulle kunna tro. vi börjar med gafflarna. två stycken ska placeras på vänster sida av tallriken. den inre ska "upp ett snäpp" för att sedan matcha knivspetsen på köttkniven som har sin kollega förrättskniven brevid sig. knivarna lägger vi på höger sida av tallriken. vi får heller inte glömma att knivarna ska vara en tumme från bordskanten. till desserten placeras den sista medlemmen ut i familjen bestick. skeden. herr sked ska ligga ovanför tallriken!

efter det kommer vinglasen. två stycken ska det vara, ett för vitvin och ett för rödvin. brevid dessa rusdrycksglas vill vi även ha ett vattenglas eftersom vatten är en viktig dryck i samband med vin. självfallet ska vinglasen stå prydligt placerade och detta är heller inte alltid lätt. vattenglaset bör också vara prydligt placerat ifall man vill vara ordningsam och ha ett bord som skulle kunna kallas "ariskt". sist i familjen glas kommer, i mitt fall, den lille nubben. han vill vi ha under vattenglaset.

små assieter ska därefter lassas ut på vänster sida av de två gafflarna. om assieten har en logga på sig så bör denna logga peka uppåt. när allt ovan är gjort och en servett också är placerad på tallriken skulle vi kunna anse oss vara klara, vilket vi så även är. det var det. lilla uppdukningsskolan! jag älskar att vara julbordsvärdinna.

på tal om körkortet.. att ta detta i norge skulle innebära en smärre förlust utav pengar.
först och främst för att den norska valutan är mer värd, men också för att priset i norska kronor är det dubbla mot vad ett körkort kostar i sverige. tråkigt, men helt sant.

nu ska jag paniksova i en kvart och sen är det jobb igen, för hela slanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar